Dünya'nın tek yüzen pazarı kapanmak üzere | Dünya

rotimi

Member
55 yaşındaki Lakshmi Naskar, her gün Dünya'nın yüzen pazarında çürüyen ahşap bir teknede loş ışıklı biblo ve taklit mücevher tezgahını açıyor ve müşterileri bekliyor. Yıllarca büyük bir satış olmadı ama pes etmedi.


Pazarın bazı bölümleri erişilemez hale geldi. (HT FOTOĞRAF)

Naskar, pazarın 2018'de açıldığında anında başarıya ulaştığını söyledi. “Değerli eşyalar satardım ₹250 ton ₹Günlük 250. Artık neredeyse hiç yolculuk yapmıyor ₹50 ve bu da her gün değil” dedi Naskar.

Geçtiğimiz yılı sonlandırın ve 2024'e HT ile hazırlanın! buraya tıklayın

Çürüyen 112 ahşap teknenin bulunduğu çarşı çöp sahasını andırıyor. Oraya kurulan iki çeşme uzun süredir çalışmıyor.

Burada tezgah işleten Nilmoni Das, yollarda çürük ahşap tahtaların kırılması nedeniyle müşterilerin sıklıkla yaralandığını söyledi. Pazarın su sümbülü, çöp ve sivrisineklerle dolu olduğunu sözlerine ekledi.

Patuli pazarı, Tayland pazarını örnek alarak 2018 yılında açıldı. Altı yıl sonra kapanmak üzere. Dünya Büyükşehir Kalkınma Otoritesi, pazarı yaklaşık 1,5 milyar avroluk bir maliyetle geliştirdi ₹10 crore. Pazar, açılışının ardından büyük bir ilgi odağı haline geldi.

“Her teknede iki durak vardı. Başlangıçta 200'ün üzerinde dükkan sahibi vardı. Şimdi 45'ten az kaldı. Geri kalanlar taşındı. Satışlar büyük oranda düştü. İlki Amphan Kasırgasıydı, [2020] bu da ciddi hasara yol açtı. Sonra salgın geldi. Artık buraya pek kimse gelmiyor,” dedi Das.

Dünya Belediye Şirketi'nin XI. Bölge başkanı Tarakeshwar Chakraborty, pazarın tezgah sahipleri için çöplük haline geldiğini söyledi. “Sebze, et, balık ve diğer yiyecekler de dahil olmak üzere tüm artıkları ve çürüyen yiyecekleri suya atıyorlar. Kuyular tıkandı ve balıkların çoğu öldü. Tekrarlanan itirazlar sağır kulaklara düştü.”

Yetkililer, pazarın Amphan Kasırgası nedeniyle hasar görmesinin ardından teknelerin ve ahşap yürüyüş yollarının onarıldığını söyledi. “Fikir, tezgah sahiplerinin bir kooperatif kurup bunu kendilerinin yönetmesiydi. Ama hiçbir zaman ilgi göstermediler. 2021 yılında 65 tekneyi değiştirdik, birçok tekneyi ve parkurları onardık. Maliyetler yaklaşık olarak gerçekleşti ₹2 crore. Ancak sürekli bakıma ihtiyacı var” dedi bir yetkili.

Tekneler ve ahşap yürüyüş yolları kırıldığı veya tehlikeli bir şekilde asılı kaldığı için pazarın bazı kısımlarına erişilemez hale geldi.

Chakraborty, pazarın yeniden canlandırılması ve kitleleri cezbeden bir yapıya kavuşturulması için bir yenileme yapılması gerekip gerekmediği konusunda tartışmaların olduğunu söyledi. “Çatı katında restoran bulunan iki katlı bir bina için planlar yapılıyor. Tekne gezisi tanıtılacak ve kıyılar gösterişli ışıklar ve bahçelerle aydınlatılacak.”