Otobiyografi tekniği nedir ?

Tolga

New member
Otobiyografi Tekniği: Kendi Hikayenin Kahramanı Olmak!

Herkesin hayatında “bir gün ben de kitap yazacağım” diyen bir arkadaş vardır, değil mi? “Ya da belki film…” Evet, evet, işte o kişi sen de olabilirsin! Ama sadece hayatını anlatmak değil, onu bir teknikle yazmak var. Otobiyografi tekniği. Şimdi, otobiyografi yazma süreci bazılarımız için bir tür terapi seansı gibi olabilir. Bu teknikle kişisel bir tarih yaratmak, hem de başkalarına ilham verecek bir şekilde… Tabii, bunları yaparken de bir gözyaşı seli veya romantik bir gülümseme arasında denge kurmalısınız!

Otobiyografi Tekniği: Kısaca Nedir?

Düşünün, hayatınızı yazıyorsunuz. Peki, nasıl anlatırsınız? Otobiyografi, bir kişinin kendi hayat hikayesini yazdığı edebi bir türdür. Çoğunlukla gerçek yaşantılardan, bireysel deneyimlerden ve dönüm noktalarından yola çıkar. Öyle bildiğiniz 'bugün ne yediğim' türü bir anlatım değil, tamamen kişisel bir perspektiften, ne hissettiğinizden, yaşadığınız zorluklardan, başarılarınızdan ve belki de biraz da kayıplarınızdan bahsederiz.

Bir nevi “kendi yolculuğunu keşfetme” ve bir yandan da bu yolculuğa başkalarını davet etme biçimidir. Kimileri için bir terapi, kimileri içinse şöhretin kapılarını aralayan bir strateji olabilir. Yani, işin özü, hayatını anlatmanın, yazının ve okuyucunun birleştiği, kişisel ama evrensel bir deneyimdir.

Erkekler ve Kadınlar: Otobiyografi Yazarken Nasıl Farklı Yaklaşır?

Tabii ki klişelere girmemek gerek ama ne de olsa bazen gözlemlerimiz gerçekleri yansıtır. Erkeklerin genellikle çözüm odaklı, stratejik yaklaşımlar sergilediğini söylesek yanlış olmaz. Otobiyografi yazarken de genelde odakları başarılar ve deneyimlerin neden-sonuç ilişkisi olur. "Bunu başardım çünkü şöyle yaptım, bu sorunu şu şekilde çözdüm…" tarzında bir yaklaşım tercih edilir.

Kadınlar ise daha empatik ve ilişki odaklıdırlar. Anlatımda, duygulara, ilişkilerine, başkalarıyla kurdukları bağlara odaklanırlar. “İçsel yolculuğumda o anı nasıl hissettim? Hangi insanlar bana yardımcı oldu?” gibi sorulara yanıt ararlar. Ancak burada da önemli olan nokta, her birey kendi yaşam yolculuğuna, deneyimlerine ve bakış açısına göre farklılık gösterebilir.

Herkesin öyküsü kendine özeldir, dolayısıyla her birey yazarken kendine özgü bir perspektif geliştirir. Otobiyografi yazmak, tıpkı bir ressamın paletindeki renkleri seçmesi gibidir. Kimi daha soğuk, kimi daha sıcak renklerle duygularını resmeder, kimi ise her iki tonu karıştırarak hayatın karmaşıklığını yansıtır.

Otobiyografi Tekniğinde Dikkat Edilmesi Gereken Temel Noktalar

1. Gerçeklik ve Samimiyet:

Otobiyografi, tamamen gerçeklik üzerine kurulu bir türdür. Her ne kadar edebi bir eser olsa da, olaylar ve duygular gerçek olmalı. Bu teknikle yazarken şunları unutmamak önemli: Okuyucu, yazarın iç dünyasına girdiğinde sahtecilik hissi yaşamamalıdır. Bu, gerçekten bir deneyim gibi hissettiren, samimi bir dil gerektirir.

2. Olaylar ve Duygular:

Otobiyografilerde her şey olaylardan ibaret değildir. Evet, bir şeyler yapmış olmanız önemli, ancak en az bunun kadar önemli olan şey, bu olayları nasıl hissettiğinizdir. Duygularınız, yaşadığınız anları daha derinlemesine anlamamıza yardımcı olur.

3. Zamanı ve Mekânı Duyumsamak:

Bir otobiyografi sadece kendi hayatınızda bir yolculuk değil, okuyucuyu da bu yolculuğa çıkartmak demektir. Yazarken o dönemi, mekanı ve ortamı tasvir etmek gerekir. Geçmişte bir yerde yaşamışsanız, o yerin dokusunu, havasını, sesini ve kokusunu da okuyuculara hissettirmelisiniz.

Otobiyografi Tekniğiyle Hikâyenizi Nasıl Anlatmalısınız?

1. Kişisel Bir Perspektif Seçin:

Her insanın hayatı biriciktir. Bu yüzden, hikâyenizi anlatırken sadece başınıza gelen olayları sıralamak yerine, bu olaylara nasıl bir anlam yüklediğinize odaklanın. Kişisel bir bakış açısı, yazınızı özel kılacaktır.

2. Duygusal Derinlik Katın:

Başarılarınızı yazarken bile, bu başarıların arkasındaki duygusal yolculuğu unutmayın. Her zaferin bir arka planı vardır; o zaferi kazanmadan önce neler hissettiniz? Ya da başarısızlıkların ardından ne öğrendiniz?

3. Yazmaya Cesaret Edin:

Otobiyografi yazmak cesaret ister. Geçmişinize bakmak, bazen can sıkıcı olabilir, çünkü hatırlamak istemediğiniz anılar da olabilir. Ama bu, yazıyı ilginç kılan ve gerçek kılan kısımdır. Cesur olun, yazarken kendinizi ifade etmekten korkmayın.

4. Kapanış: Geleceğe Umutla Bakmak:

Her hikâye, bir noktada sona erer. Ancak bir otobiyografi, aynı zamanda geleceğe dair bir umut taşımalıdır. Yazının sonunda okuyucu, sadece geçmişi değil, yazarı ve onun dünyasını nasıl dönüştüğünü de görmelidir. Geleceğe dair bir iz bırakmak, güçlü bir kapanış sağlar.

Sonsöz: Kendi Hikayenizi Yazın, Çünkü Herkes Bir Kahraman!

Otobiyografi tekniği, sadece kişisel bir yazı türü değil, aynı zamanda bir keşif yolculuğudur. Kendi hikayenizi yazarken, hayatınızın sadece bir başkası için değil, kendiniz için de ne kadar değerli olduğunu keşfedeceksiniz. Kim bilir, belki bir gün tüm bu yazdıklarınız, başkalarına ilham verir ya da düşündürür. Önemli olan, bir adım atmak ve kendi yolculuğunuzu yazmaya cesaret etmektir.