Iyi bir personel nasıl olmalı ?

Sude

New member
Merhaba Forum Ailesi, Bir Hikâye Paylaşmak İstiyorum

Geçen hafta işyerinde yaşadığım bir olayı paylaşmak istedim; belki sizin de iş hayatınızda benzer deneyimleriniz vardır. Hikâyem, iyi bir personelin yalnızca görevini yerine getiren biri değil, aynı zamanda takımın ruhunu anlayan ve yönlendiren biri olduğunu gösteriyor. Gelin, birlikte göz atalım.

Zaman ve Mekân: Tarihsel Bir Arka Plan

2010’ların başında, İstanbul’un eski sanayi bölgelerinden birinde faaliyet gösteren küçük bir üretim firmasında staj yapıyordum. O dönemlerde şirketlerde hâlâ hiyerarşi çok belirgindi; çalışanlar yalnızca verilen emirleri uygular, kendi fikirlerini nadiren paylaşırdı. Toplumsal olarak da “çalışan sadece çalışandır” anlayışı hâkimdi. Ama o dönemde tanıştığım iki kişi, bana personellik kavramını tamamen farklı bir perspektiften gösterdi.

Karakterler: Çözüm Odaklılık ve Empati

Ahmet, şirketteki en deneyimli mühendislerden biriydi. Her problem karşısında soğukkanlı kalır, stratejik planlar yapar ve olası tüm senaryoları önceden düşünürdü. Bir projede üretim hattında ciddi bir aksaklık yaşadık; makine arızası tüm siparişleri geciktiriyordu. Ahmet, panik yapmadan alternatif üretim planları çıkardı, kaynakları yeniden organize etti ve sorunu çözmek için gerekli adımları hızlıca belirledi. Onun yaklaşımı, erkeklerde sık görülen çözüm odaklı ve analitik bakış açısını temsil ediyordu; ancak bunu dar kalıplar içinde bırakmıyordu, takımın moralini de hesaba katıyordu.

Öte yandan Elif, insan kaynakları ve müşteri ilişkilerinden sorumluydu. Onunla aynı projede çalışmak, bana empati ve ilişkisel zekânın gücünü gösterdi. Çalışanların motivasyonunu ve endişelerini anlamak için birebir sohbetler yapıyor, ekip içinde iletişimi güçlendirecek stratejiler geliştiriyordu. Elif, sorun çözme sürecinde yalnızca teknik çözümler değil, insanların duygusal durumlarını da dengeleyen bir yaklaşım sergiliyordu.

Olay Örgüsü: İş Birliği ve Denge

Makine arızasıyla başa çıkarken Ahmet ve Elif’in yaklaşımları birleşti. Ahmet, çözüm odaklı planlarını sunarken, Elif çalışanların motivasyonunu yüksek tutacak yöntemleri uyguladı. Ekip içinde bir enerji değişimi oldu; sorun sadece çözüldü demek yeterli değildi, aynı zamanda herkesin süreçten memnun kalması sağlanmıştı. Burada şunu fark ettim: iyi bir personel, hem stratejik hem de empatik olmalı. Tek taraflı bir yaklaşım, kısa vadede işe yarasa da uzun vadede sürdürülebilirlik sağlamaz.

Toplumsal Yansımalar ve Modern İş Hayatı

Tarihsel olarak iş dünyasında erkeklerin çözüm odaklı, kadınların ilişkisel yönlerinin öne çıkarıldığı bir klişe vardı. Ancak günümüzde bu ayrım çok daha esnek hale geldi. İşletmeler, yalnızca teknik bilgiye değil, aynı zamanda iletişim becerilerine, empatiye ve takım ruhuna önem veriyor. Ahmet ve Elif’in hikâyesi, bu dengenin önemini somut bir şekilde gösteriyor. İş hayatında herkesin güçlü yönleri farklıdır; asıl değer, bu farklılıkları harmanlayarak ortak bir başarıya dönüştürebilmektir.

Okuyucuya Düşündürten Sorular

Siz kendi iş hayatınızda Ahmet veya Elif gibi insanlarla çalıştınız mı? Çözüm odaklılık ve empatiyi aynı anda sergileyebilen bir ekip üyesi sizin için ne ifade ediyor? Belki de iş yerinde farkında olmadan bir tarafı baskın bir yaklaşım benimsemişsinizdir; bu dengeyi nasıl sağlayabilirsiniz?

Kendi Deneyimlerimden Çıkarımlar

Bu hikâyeden çıkarabileceğimiz en önemli derslerden biri, iyi bir personelin yalnızca işini bilen değil, aynı zamanda insanı bilen kişi olduğudur. Strateji ve empati, iş hayatında birbirini tamamlayan iki araçtır. Ayrıca tarihsel ve toplumsal bağlamı göz önünde bulundurmak, modern iş dünyasında davranışlarımızı anlamamıza ve geliştirmemize yardımcı olur.

Sonuç: İyi Bir Personel Kimdir?

Ahmet’in stratejik zekâsı ve Elif’in empatik yaklaşımı, bana iyi bir personelin tanımını net bir şekilde gösterdi:

Sorun Çözme Yeteneği: Teknik bilgi ve analitik düşünceyle sorunları hızlı ve etkili çözmek.

Empati ve İletişim: İnsanların duygularını anlamak, takım ruhunu güçlendirmek.

Denge ve Uyum: Farklı bakış açılarını birleştirerek sürdürülebilir bir başarı yaratmak.

Hikâyem, iş dünyasında herkesin kendi güçlü yönlerini keşfetmesi ve bunları takım başarısına dönüştürmesi için bir davettir. Siz de kendi hikâyenizi bu perspektifle düşünün; belki bir gün Ahmet ve Elif gibi iki yönlü bir yaklaşım sergilemek, sizin fark yaratmanızı sağlayacaktır.

Kaynak olarak kendi gözlemlerimi ve 2010’lu yıllardaki iş dünyası trendlerini temel aldım; ayrıca Harvard Business Review ve MIT Sloan Management Review’de yayınlanan işyeri dinamikleri üzerine makalelerden de ilham aldım.